VIDEÓ! – JB Macedóniában

Írta: MALÉV RK

2023.07.26.

Pár napja körülnéztem Krusevo környékén Vitorlával is. Noha 5 versenyt repültem ott végig sárkánnyal, óriási élményt adott vitorlával.

Ott ez a sport teljesen ismeretlen, nem repülnek kisgépek, vitorlák az országban, nincs fordulópont-lista, nincs infó, hogy lehet átjutni egyik völgyből a másikba, hol nincs egyáltalán leszálló.  Vannak reptereik a volt jugó időkből, de borzalmas állapotban. A prilepi repteret viszont megcsinálta egy ernyős srác, mert valami kriptovaluta-biznicből borzalmasan sok pénze lett hirtelen. Azt szeretné, ha a reptér a balkán legjobb vitorla reptere lenne. A pálya(1km) és guruló álom sima. A hangárban van neki egy ASK21 wankelmotorral, de nem igazán tudják használni, illetve van neki 2b-je is, amit néha vontatásból repül, de nincs szakszós vontatópilóta, ezért nem gyakran…

A helyiek sok szeretettel várnak mindenkit, az új vizesblokk, étkező, reptéri szállás tervben van. Gjorgji-t kell keresni Prilep Aeroclub.

A terület érdekes, mert 600m—en van egy 70x30km síkság, körülötte 1500-2700m hegyek-hegyláncok. Ennek ellenére a medence délutánra bemelegszik, és kialakul rajta egy konvergencia, és a legjobb emelések ott vannak. A hegyek pedig gyakran bestabilizálódnak, és nem jön el róluk emelés. De ha bejön az igazán jó idő 3500-4000m alappal, akkor lehet könnyedén menni bármerre.  

Az ötlet az volt, hogy az augusztusi sárkányos VB előtt kimegyek, és vitorlázó szemmel megnézem, hogyan működik mindez.

Közben megjött az új sárkányom, így csak két napot vitorláztam, de lehet visszamegyek még jövő héten.

További hírek…

Malév Repülőklub Retrotalálkozó

Tisztelt klubtársaim! Ismét szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy október 7-én Malév Repülőklub napot tartunk. Mindenkit szerettettel várunk, aki valaha tagja volt szeretett klubunknak. Előzetes jelentkezés lehetséges Georgopoulos Theodorosnál “Todinál” telefonon...

Elhunyt Gurály Béla

Elhunyt Gurály Béla

Mély megrendültséggel közöljük, hogy a szombati napon rövid betegség után álmában elhunyt oktatónk és repülőbarátunk, Gurály Béla. A hozzátartozóknak őszinte részvétünket szeretnénk kifejezni. Kék eget, Béla!